De Belg en de gezondheidszorg: financiële bezorgdheid, in het bijzonder over tandzorg

  • 7 op de 10 Belgen zijn bang om ziek te worden. Oorzaken zijn de angst om afhankelijk te worden van anderen en met financiële moeilijkheden te kampen te krijgen als gevolg van de behandelingskosten
  • Met name 45 % van de Belgen vreest tandzorg nodig te hebben en 40 % van de Belgen is bang voor de mogelijke financiële impact van deze zorg
    • 75 % van hen overweegt hun afspraak bij de tandarts uit te stellen om financiële redenen
    • 2 op de 10 Belgen zouden zelfs een tandheelkundige ingreep verschuiven om een vakantie te kunnen betalen

Dat zijn enkele conclusies van de nieuwe DKV-barometer [1]

DKV publiceert vandaag de resultaten van haar barometer voor 2018 - een analyse van de bezorgdheden en het gedrag van de Belgen op het gebied van gezondheidszorg. 

Belgen zijn bang om ziek te worden

Een van de belangrijkste lessen van de nieuwe DKV-barometer is dat 7 op de 10 Belgen bang zijn om ziek worden. 39 % onder hen is vooral bang om afhankelijk te worden van anderen, terwijl 28 % vreest voor financiële moeilijkheden als gevolg van de behandelingskosten. De evolutie van de gezondheidszorg wordt daarentegen beschouwd als een van de belangrijkste geruststellende factoren voor Belgen.

Met name tandzorg is een belangrijke bekommernis voor de Belgen (45 %). 57 % van hen haalt de financiële problemen aan die daaruit kunnen voortvloeien.

Een ander niet te verwaarlozen aspect is de angst voor een mogelijke daling van de financiële tussenkomst van de Staat. Hoewel 6 op de 10 Belgen deze opvatting delen (bijna 8 op de 10 in Wallonië), is meer dan de helft van de Belgen niet van plan iets te ondernemen om zich beter te beschermen als deze daling werkelijkheid wordt. Rekening houdend met de verkiezingscontext zal het interessant zijn om te zien of deze angst na mei 2019 aanhoudt bij de volgende DKV-barometer.

De prijs, het belangrijkste obstakel voor het afsluiten van een tandzorgverzekering

Voor de helft (52 %) van de Belgen die geen aanvullende verzekering hebben afgesloten, vormt de prijs het belangrijkste obstakel. Dit geldt in het bijzonder voor de tandzorgverzekering.

In het algemeen geldt dat het afsluiten van een hospitalisatieverzekering meer geruststelling biedt (54 %), terwijl de tandzorgverzekering wordt afgesloten met het oog op een betere terugbetaling (51 %).

Enkele opvallende cijfers over Belgen en tandzorg:

  • Van de mensen die bang zijn voor de mogelijke financiële gevolgen van een bezoek aan de tandarts, hebben 7 op de 10 reeds overwogen om een afspraak bij de tandarts uit te stellen vanwege de kosten. Deze reden komt zelfs nog vóór tandpijn.
  • 2 op de 10 Belgen overwegen zelfs om een tandheelkundige behandeling uit te stellen om hun vakantie te kunnen betalen, in het bijzonder personen jonger dan 45 jaar.

Het belang van een goede dekking wordt erkend door verzekerden, aangezien meer dan 8 op de 10 beweren tevreden te zijn een tandzorgverzekering te hebben afgesloten.

De complexiteit van het zorgsysteem, een wijdverspreide opvatting

Uit de DKV-barometer blijkt dat 3 op de 10 Belgen niet weten welke kosten gedekt worden door een tandzorgverzekering. Deze beperkte kennis werd reeds vastgesteld bij de vorige uitgave van de barometer en heeft in feite een algemener karakter: 3 op de 10 Belgen vinden ons gezondheidszorgsysteem immers niet duidelijk genoeg.

Terwijl de meeste Belgen een hospitalisatieverzekering hebben (82 %), is slechts 5 % verzekerd voor tandzorg. De reden daarvoor is tweeledig: enerzijds zijn er de hoge kosten en anderzijds een beperkte kennis van wat al dan niet gedekt wordt. Toch valt het op dat 8 op de 10 Belgen tevreden zijn als ze verzekerd zijn: het is dus cruciaal om te blijven informeren over het belang van een goede dekking voor tandzorg”, zegt Silke Lautenschläger, CEO van DKV.

 

[1] Een enquête uitgevoerd door Ipsos voor DKV bij een representatieve steekproef van 1.000 Belgen die in juni van dit jaar werden bevraagd.

Bijgevoegd vindt u de infografiek met de kerncijfers van deze barometer. De presentatie van Ipsos met details van de genoemde cijfers is eveneens beschikbaar op aanvraag.

DKV Barometer - Infographic

PDF - 200 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DKV

DKV Belgium N.V. werd opgericht in 1964, als eerste buitenlands filiaal van de Deutsche Krankenversicherung AG. Ondertussen is DKV uitgegroeid tot de Belgische specialist op het vlak van private ziekteverzekeringen. Wij bieden een compleet gamma van waarborgen aan voor zowel particulieren als voor ondernemingen en kunnen hierdoor rekenen op het vertrouwen van ruim 2 miljoen verzekerden. Op het vlak van individuele ziekteverzekeringen bekleden wij de leiderspositie in België. Voor groepsverzekeringen bedraagt het marktaandeel ca. 20%. Dankzij onze samenwerking met meer dan 6 000 tussenpersonen slagen wij erin om deze positie te behouden. Wij bouwden doorheen de jaren een vertrouwensband met hen op en zijn daardoor in staat om de behoeftes van de klant beter in kaart te brengen.

Neem contact op met

www.dkv.be